06 - 44 07 61 88
Taeje Bôkkes Race

Taeje Bôkkesrace  

In verband met de corona maatregelen zijn de Taeje Bôkkes wedstrijden afgelast.

De leukste manier om uw relaties eens flink te verrassen! Bij de meeste bedrijven en organisaties staat relatiemarketing hoog op de prioriteitenlijst. Niet alleen het werven van nieuwe relaties krijgt volop aandacht, ook het behoud daarvan is van groot belang. Een blijk van waardering op z’n tijd is een must.

Deelname aan de Taeje Bôkkesrace is een orginele manier om uw klanten of prospects te verrassen: 
Een dag genieten van het water, weer en wind. Samen een sportieve prestatie leveren als bemanning op een authentieke botter. En rijkelijk voorzien van een uitgebreide lunch, tussentijdse hapjes en drankjes.

Vrijdag 18 september 2020 organiseert stichting Huizer Botters voor de zeventiende keer de traditionele Taeje Bôkkesrace. Een dagvullend evenement waar wij u graag voor willen uitnodigen. Alle bedrijven en organisaties uit het Gooi en daarbuiten kunnen deelnemen aan dit sportieve evenement. Goed voor het uitbreiden van uw netwerk, maar ook heel geschikt als personeelsuitje. Op vrijdag 18 september liggen de botters klaar bij de Botterwerf in de Oude Haven van Huizen om u en uw relaties een onvergetelijke dag te bezorgen. Deelnemende bedrijven kunnen per botter maximaal 12 gasten uitnodigen, die -samen met de schipper en z’n maat- strijden om de Taeje Bôkkes Wisselprijs.

23 jaar stichting Huizer Botters

De stichting werd in 1997 opgericht om de Huizer botter HZ 108 te onderhouden en in de vaart te houden. Inmiddels heeft de stichting vier authentieke botters, die in de 19e en 20e eeuw gebouwd zijn in Huizen.
Ze vormen het cultureel erfgoed uit het rijke Zuiderzeeverleden van Huizen als vissersplaats. Dankzij sponsors, donaties, verhuur en vrijwilligers kunnen deze oude vissersschuiten worden gerestaureerd, onderhouden en in de vaart blijven.

Uw botter voert natuurlijk uw bedrijfsvlag en uw logo staat op de website en in het wedstrijdboekje. Een kleine investering om uw relaties binnenboord te houden! Relatiemarketing in een sportief, spannend èn voordelig jasje.

Reserveer nu al uw botter ! Uiteraard kunt u meerdere botters reserveren. Voor deelname of meer informatie kunt u mailen naar taejebokkes@huizerbotters.nl.

Voorlopig programma

10.30 uur - 11.00 uur
Ontvangst en inschrijving van teams. Koffie, thee en koek staan klaar in de Botterwerf. Er is gelegenheid om kennis te maken met de bemanning van de botters en relaties van deelnemende bedrijven.

11.00 uur - 11.15 uur
Welkomstwoord. Aansluitend het wedstrijdpalaver met schippers, bemanning en wedstrijdcommissie. Tijdens het palaver zal de wedstrijdbaan worden toegelicht en verdere afspraken worden gemaakt over de start en zeilvoering.

11.15 uur - 11.45 uur
U gaat aan boord waar u een uitgebreide lunch kunt genieten. Daarna vertrekken de botters naar het wedstrijdveld.

12.15 uur
Start van de Taeje Bôkkesrace.

16.00 uur
Formeel einde van de zeilwedstrijd. Langszij van het wedstrijdschip bijpraten met een drankje.

17.00 uur
Verwachte binnenkomst in de Oude Haven, aanmeren en haringhappen.

17.30 uur - 18.30 uur
Gezellig samenzijn met een drankje en hapje, omlijst met muziek, uitreiking van de Taeje Bôkkes Wisseltrofee en van de prijzen aan de winnaars van de race.

18.30 uur
Sluiting.

18.30 uur - 22.00 uur
Captains dinner als daarvoor is geboekt.

De Taeje Bôkkesrace een uniek evenement

De naam Taeje Bôkkesrace is een verwijzing naar de tijd dat Huizen een van de belangrijkste vissersplaatsen was aan de Zuiderzee:

  • Zo rond 1900 lagen er bijna 200 botters in de haven van Huizen. Er werd gevist op haring, ansjovis en bot. Tijdens de haringcampagne werden door de Zuiderzeevissers miljoenen haringen naar Huizen gebracht om daar verwerkt te worden tot bokking. Bijna de hele productie werd geëxporteerd naar Duitsland. Omdat koeling tijdens het transport nauwelijks mogelijk was, werden deze exportbokkingen extra hard gerookt om bederf te voorkomen.
  • Men kende drie soorten gerookte bokkingen: laffe, taaie en harde bokking. De afsluiting van de Zuiderzee in 1918 door de Afsluitdijk betekende het einde van de visserij in Huizen.
  • In 2004 werd het initiatief genomen om een botterwedstrijd te organiseren. Door het succes besloot men om deze wedstrijd jaarlijks te houden onder de naam Taeje Bôkkesrace, verwijzend naar de taai gerookte bokking ofwel ‘taeje bôkkes’ in Huizer dialect.     

Aan de wedstrijd doen ook botters mee uit andere historische vissersplaatsen rond de Zuiderzee, zoals Elburg, Harderwijk, Spakenburg en Urk. Het varen op een botter is een unieke ervaring. De schuiten zijn vaak meer dan honderd jaar oud en u keert even terug naar de tijd van het harde vissersbestaan. U vaart als bemanning onder leiding van een ervaren schipper en z’n maat. Natuurlijk kan uw hulp aan boord, bij het hijsen van de zeilen, het omzetten van de fok en het bedienen van de zwaarden, ervoor zorgen dat uw botter als eerste de finishlijn passeert. Maar ook tijdens de wedstrijd staat het plezier voorop!

>>Taeje Bôkkesrace

Wij helpen u graag verder

neem contact op