Botterpullen tijdens Huizer Havendag 18 juni 2022 !

06-06-2022

Botterpullen tijdens Huizer Havendag 18 juni 2022 !

Tijdens de Huizer Havendagen op 18 juni 2022 zijn de Huizer Botters uiteraard één van de trekpleisters. Deze dag wordt door burgemeester Niek Meijer en wethouder Marloes Verbeek om 12:00 uur geopend. Meer informatie: klik op de link.

Nog nooit gehoord van botterpullen?
Zes ploegen van 4 goed getrainde zwemmers strijden zaterdag 18 juni van 11.00 - 13.00 voor een plaats in het Nationaal Kampioenschap botterpullen. Dit NK wordt georganiseerd op de laatste zaterdag van augustus.
Deze met een drone genomen foto laat zien waar het om gaat : ploegen van elk 4 zwemmers trekken een 17,5 ton zware botter over een baan van 100 meter. Het moeilijkste is het in beweging krijgen van de 14,5 ton hout plus 3 ton opgesloten water in de bun.

Ervaren ploegen gebruiken meerdere zwemslagen: om de botter in beweging te krijgen wordt een specifieke zwemslag gebruikt en wanneer de schuit eenmaal in beweging is wordt op een andere slag (of combinatie van slagen) overgegaan. Bij navraag deden de zwemmers daar nogal geheimzinnig over; iedere ploeg heeft hierin blijkbaar zijn eigen strategie.

We hebben het botterpullen al drie keer eerder georganiseerd maar door de corona maatregelen kon bij twee van de wedstrijden geen publiek aanwezig zijn. Dat kan nu wel dus kom kijken naar dit unieke evenement op zaterdag 18 juni in de werkhaven achter hotel Fletcher!

En daarna bent u natuurlijk van harte welkom op onze Open dag in de Botterwerf aan de Havenstraat 300. Tegen een gering bedrag kunt u een uurtje meevaren op een authentieke botter, onze zomerexpositie over de haven en de visserij in Huizen bezoeken en zijn er leuke doe-dingen voor de jeugd.

>>Botterpullen tijdens Huizer Havendag 18 juni 20...

Wij helpen u graag verder

neem contact op