Evenementen

17 juni: Open dag Huizer Botters

17-06-2017

17 juni: Open dag Huizer Botters

2e Open Dag Stichting Huizer Botters

Armada van bruine zeilen

De Stichting Huizer Botters zal op zaterdag 17 juni van 10.30 tot 17.30 uur haar poorten van de werf weer openen voor een bruisende open dag. Het belooft een leuk, spannend en avontuurlijk dagje uit te worden voor het hele gezin maar ook voor de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters.

Ook vrijdag 16 juni is een mooi moment om even om even langs de Oude haven of over de haven pier te wandelen. Er zullen dan 30 (!) botters uit alle windstreken aanleggen bij de werf ter gelegenheid van het visfestijn georganiseerd door de Rotary Club Huizen. Op het Gooimeer zullen deze botters strijden in een spectaculaire wedstijd. En als ze haven binnen lopen na de wedstrijd lijkt het of oude tijden in Huizen herleven. De hele oude haven van Huizen kleurt dan weer bruin van alle zeilen! De werf zelf is deze dag het exclusieve domein van de Rotary, maar na 18.00 is iedereen tegen betaling van 5 euro welkom voor het avondprogramma. Er staan dan meerdere kramen met vis- en vleesgerechten, een frietkraam, een ijskar, koffiebus, live muziek en een “bubbelbar” voor u klaar. Kaarten zijn te koop via: www.huizervisfestijn.nl

Open dag Huizer botters: heel veel te doen en te zien

Bezoekers kunnen op zaterdag 17 juni (tegen een geringe bijdrage) weer meevaren op één van de botters op het Gooimeer. Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Er worden rondleidingen gegeven, en Janine van der Hulst-Veerman signeert haar nieuwe boek “Gevangen wind” over het visserij verleden van Huizen. Natuurlijk is er een drankje met een Huizer Mannetje, wordt er verse paling gerookt en de smederij heeft ook haar deuren geopend. In de tent wordt getoond hoe vroeger netten werden “gebreid” voor de Huizer botters. 

Ook op deze open dag strijden er botters op het Gooimeer. Botters uit de voormalige vissersplaatsen Huizen, Spakenburg, Elburg en Harderwijk ieder vertegenwoordigt door 2 botters en een jeugdschuit, strijden dan om de felbegeerde wisselbeker van het Zuiderzeekamp.  Een wisselprijs voor de gemeente met de snelste authentieke botter. Dit is een initiatief van het ZuiderzeeSpan, u leest er meer over het ZuiderzeeSpan op de site van: www.huizerbotters.nl

Om 14.30 uur laten de deelnemers van het project “Bouw je Bootje” hun schip te water.

De afgelopen maanden hebben vaders en soms moeders samen met hun (meestal ) zoon op de werf eigen handig een prachtig houten bootje gebouwd. Menig vader, moeder, opa en oma zal vol trots naar deze tewaterlating kijken. We zijn erg benieuwd naar de kleuren en namen die de kinderen hun schip hebben gegeven. Voor de jeugd zijn de Huizer Bramzijgers actief, hier kun je alles te weten komen over (leren) zeilen en varen met een traditioneel schip.

De vrijwilligers van de stichting  geven rondleidingen en uitleg over de oude scheepsmodellen en gereedschappen maar kunnen bezoekers ook alles vertellen over het afhuren van één of meerdere botters voor bedrijfsuitjes, familiefeesten e.d.  Naast de opstapdagen die er het hele voorjaar en zomer plaats vinden is het dit seizoen ook mogelijk een botter af te huren voor speciale dagtochten. Zo is er tijdens de open dag op 17 juni voor jong en oud iets te zien, te doen en te beleven op de botterwerf die ook nu weer gratis bezocht kan worden.

Botters: cultureel erfgoed in Huizen

De afgelopen jaren heeft de botterwerf, mede door het organiseren van het Huizer Havenfestival, een belangrijke rol vervuld binnen de gemeente Huizen.  De open dag is daarom het moment om de bewoners maar ook de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters te begroeten en kennis te laten maken met ons nationaal cultureel erfgoed.

Dit cultureel erfgoed is iets waar Huizen trots op kan zijn. De Stichting heeft zich tot doel gesteld om ook de jeugd kennis te laten maken met de historie van dit erfgoed en het zeilen met traditionele schepen. Immers de jeugd heeft de toekomst en zij zullen later betrokken worden bij het beheer van deze stoere schepen en traditionele werf.

Bezoekers die enthousiast zijn geworden over deze unieke locatie en de botters van de Stichting Huizer Botters kunnen zich aanmelden als vrijwilliger, sponsor, vriend of “Bramzijger”. Meer informatie: kijk even op de website van de Stichting Huizer Botters: www.huizerbotters.nl

>>>17 juni: Open dag Huizer Botters

Wij helpen u graag verder

neem contact op