Evenementen

Open dag een waar feest

16-05-2022

Open dag een waar feest

,,Schudden! Duim erop en schudden!’’ De jongste ’botteraars’ weten wel raad met de fles champagne die de jonge Jitske Cramer van den Bogaart probeert open te maken. Jitske doopt vandaag de allernieuwste aanwinst van Stichting Huizer Botters: een kleine botter voor jeugdafdeling De Bramzijgers. Als Jitske de champagne uiteindelijk weet te ontkurken en uitgiet over de houten zijkant, heet de jeugdbotter officieel ’HZ3’. Voor De Bramzijgers zelf volgt de échte doop een minuut later. Dan plenst een van de opvarenden van de botter ernaast een grote emmer water over hen heen.

Het is deze zaterdag Open Botterdag in Huizen, en de Botterwerf is volgestroomd met bottervrienden en -belangstellenden.
Het weer zit enorm mee met een blauwe lucht en prima windje om te zeilen.

De vrijwilligers zijn gekleed in blauwe polo’s met logo en naam en hebben vanaf de kade toegekeken hoe de ene na de andere botter aan kwam zeilen, in de wind ging liggen en met vol zeil aanlegde, kop naar de kade.

De klassieke Huizer vissersboten zien er piekfijn uit, glanzend in de lak en met vlaggen achter het zeil.

Vanaf eén uur tot een uurtje of vijf zijn er gratis tochtjes van een uur gevaren waarbij iedereen die dat wil een uurtje mag meevaren. Proeven aan hoe het samenwerken gaat op een houten zeilschip van bijna een eeuw oud.

Onze stichting is inmiddels eigenaar van vier botters, plus een schouw en een punter, en nu dus de jeugdbotter HZ3. Voorzitter Johan Westland kondigt bovendien aan dat de stichting nadenkt over een helemaal nieuw te bouwen botter.

In de middag treedt een shantykoor op, er is een smid aan het werk en mensen in Huizer klederdracht mengen zich onder het publiek. Ook een grote groep Oekraïners konden deze middag meevaren.

Al met al een zeer geslaagde eerste open dag !

>>>Open dag een waar feest

Wij helpen u graag verder

neem contact op