Evenementen

Taeje Bôkkesrace en Open dag, 20 en 21 sept

29-08-2019

Taeje Bôkkesrace en Open dag, 20 en 21 sept

Vrijdag 20 september 2019 organiseert Stichting Huizer Botters voor de zestiende keer de traditionele “Taeje Bôkkesrace” die ook dit jaar weer gehouden wordt op het Gooimeer voor de kust van Huizen. Er zijn maar liefst 20 botters voor dit evenement geboekt waaruit maar weer eens blijkt hoezeer ons cultureel erfgoed ook wordt gewaardeerd door het bedrijfsleven en andere organisaties. Want bedrijven kunnen samen met hun gasten, schipper en z’n  bemanning de hele dag genieten van een fantastische zeilwedstrijd op het water. Mede dankzij deze bedrijven, maar ook de vaste sponsoren, donateurs, de verhuur en de vele vrijwilligers kunnen deze oude vissersschuiten worden gerestaureerd, onderhouden en in de vaart blijven.
 

De Taeje Bôkkesrace

Zo rond 1900 lagen er bijna 200 botters in de haven van Huizen. Er werd gevist op haring, ansjovis en bot. Tijdens de haringcampagne werden door de Zuiderzeevissers miljoenen haringen naar Huizen gebracht om daar verwerkt te worden tot bokking. Bijna de hele productie werd geëxporteerd naar Duitsland. Omdat koeling tijdens het transport nauwelijks mogelijk was, werden deze exportbokkingen extra hard gerookt om bederf te voorkomen. Men kende drie soorten gerookte bokkingen: laffe, taaie en harde bokking. In 2004 werd het initiatief genomen om een botterwedstrijd te organiseren. Door het succes besloot men om deze wedstrijd jaarlijks te houden onder de naam Taeje Bôkkesrace, verwijzend naar de taai gerookte bokking ofwel ‘taeje bôkkes’ in Huizer dialect.    

Aan de wedstrijd op 20 september doen naast de 4 Huizer botters ook botters mee uit andere historische vissersplaatsen rond de vroegere Zuiderzee, zoals Elburg, Harderwijk, Spakenburg en Urk. In totaal gaan 23 botters aan de start verschijnen. De horizon op het Gooimeer zal deze dag bruin kleuren van de vele zeilen van de botters die zullen strijden voor de winst die bestaat uit de felbegeerde wisseltrofee.  Veel botters zullen deze wedstrijd voorzien zijn van de “bedrijfsvlag” van een sponsor want naast de schipper en zijn bemanning zullen ook de gasten aan boord er alles aan doen om de andere bedrijven letterlijk en figuurlijk de loef af te steken.

Het varen op een botter is een unieke ervaring. De schuiten zijn vaak meer dan honderd jaar oud en gasten van de deelnemende bedrijven keren even terug naar de tijd van het harde vissersbestaan. De sponsoren varen als bemanning onder leiding van een ervaren schipper en z’n maat. Natuurlijk kan hulp van de gasten aan boord, bij het hijsen van de zeilen, het omzetten van de fok en het bedienen van de zwaarden, ervoor zorgen dat hun botter als eerste de finishlijn passeert. Maar ook tijdens de wedstrijd staat het plezier voorop! De ervaring van de afgelopen 15 races heeft geleerd dat de gasten van de deelnemende bedrijven een ongekend leuke en spannende dag beleven. Naast een hapje en een drankje is een dagje op het water een ontspannende activiteit en worden onderlinge banden verstevigd.  En met de opbrengst van deze race worden de botters in de winterperiode weer gerestaureerd en onderhouden. Want zonder dit soort gesponsorde activiteiten is het voor de Stichting Huizer Botters onmogelijk om de 4 Huizer botters en de schouw in de vaart te houden. Het groot aantal gesponsorde botters toont aan dat veel bedrijven uit Huizen en de regio de botters een warm hart toedragen en hun bijdrage zal volgend voorjaar te bewonderen zijn in de vorm van een mooi gerestaureerde botter de HZ1.

Het programma   In de ochtend zo rond 10.30 uur worden de deelnemers en gasten ontvangen op de Huizer botterwerf met een hapje en een “Huizer mannetje”. Om 11 uur vindt het z.g palaver plaats waar de wedstrijdbaan worden toegelicht en verdere afspraken worden gemaakt over de start en zeilvoering.

Vervolgens gaan de deelnemers aan boord voor een lunch en vertrek naar het wedstrijdveld op het Gooimeer waarna om 12.30 uur het startschot vanaf het startschip zal plaats vinden. De beste plaats om dit spektakel te bekijken is vanaf de westpier gelegen aan de ingang van de Huizer haven. Om 16.30 uur zal de gezamenlijke invaart  plaats vinden waarna om 18.00 uur de wisseltrofee zal worden uitgereikt

Open dag

En bezoekers die door het kijken naar dit grootste evenement geïnfecteerd zijn geraakt door het botter virus kunnen een dag later op 21 september een bezoek brengen aan de open dag op de Huizer botterwerf om zelf aan het roer te gaan staan van een heuse botter.

Terug uit Elburg

Na een zeer succesvolle wedstrijd in Elburg waarbij drie van onze vier botters in de top acht (van de 50) eindigden (3,4 en 8) zijn onze schuiten weer gebroederlijk teruggekeerd in Huizen :

>>>Taeje Bôkkesrace en Open dag, 20 en 21 sept

Wij helpen u graag verder

neem contact op