Evenementen

Winter onderhoud schuiten

16-02-2022

Winter onderhoud schuiten

Om onze schuiten in het nieuwe vaarseizoen weer in puike conditie te brengen is een grote inzet van onze vrijwilligers onmisbaar.

Er wordt in de maanden november tot en met mei (en soms daarna) een enorme hoeveelheid werk verzet door onze vrijwilligers !

Hier een kort overzicht van ons werk :

 

 

Nieuwe mast voor de HZ 1.

Na vele jaren trouwe dienst is besloten dat er een nieuwe mast nodig was. We hebben de mast voor het eerst in eigen huis gemaakt. Het is een 'verlijmde' mast: opgebouwd uit een aantal lange balken die worden verlijmd, geschaafd, voorzien van nieuw ijzerwerk. Op dit moment ligt de gelijmde en geschaafde mast uit te harden en te drogen.
 

Nieuwe boeisels en berghout HZ 45.

De HZ 45 is in Spakenburg voorzien van nieuwe boeisels en schildboorden. Deze reparatie was enige jaren uitgesteld en omdat de planning van de bottererf en de vrijwilligers voor dit onderhoudsseizoen te vol was is besloten deze vervanging op de werf van Nieuwboer in Spakenburg te laten doen.

Inmiddels ligt de 45 weer in onze haven aan de kant, en zal wanneer de reparaties en schilderwerk aan de aan de HZ 108 klaar zijn naar binnen worden gebracht.

Nieuwe kielbalk, scheg en doft HZ 108.

De kielbalk van de HZ108 was al enige jaren gebroken. Omdat er meerdere vernieuwingen aan de HZ 108 op het onderhoudsrooster stonden is besloten de 108 dit jaar duchtig onder handen te nemen. Naast een nieuwe kielbalk (34 voet lang) is er een nieuwe scheg aangebracht - de achterste staande balk waar het roer aan hangt- en meteen maar de doft en een deel van het achterhuisje te vervangen.
Om de kielbalk te plaatsen is het hele schip binnengereden, opgetild en op zware stalen bokken gezet. Deze bokken zijn vorig jaar door onze staalmeesters gemaakt om te worden gebruikt om het vlak van de 92 te vervangen en zijn inmiddels een zeer gewaard deel van onze werf inventaris.


En we laten de HZ 92 niet versloffen !

De 92 is gehellingd, het nieuwe vlak uit 2021 en de huid zijn nagekeken en in goede conditie bevonden. De huid is in de ons vertrouwde harpuis gezet, en het onderwaterschip is  bijgewerkt waar nodig. Ze kan er weer een jaartje tegen.

Onze staalmeesters en schilders doen hun werk wat minder opvallend maar zonder hen komen onze schuiten echt niet aan varen toe ! 

Dank aan alle vrijwilligers !!!
 

>>>Winter onderhoud schuiten

Wij helpen u graag verder

neem contact op