06 - 44 07 61 88

de Bramzijgers

De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters

Jan de Hartog, een schrijver die ooit in Huizen woonde, bedacht begin 1900 de term ‘Bramzijgertje’ voor een (te) jong bemanningslid op een vissersbotter. Een historische naam die nu gegeven is aan de jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters. Zie onze promotie video boven en hier

Onze jeugdafdeling is speciaal voor jongens en meisjes van 12 tot ca. 18 jaar, die op een gezellige manier willen leren varen op een authentieke, houten platbodem.

Waarom deze jeugdafdeling?

Al geruime tijd is het binnen het varend erfgoed wereldje opgevallen dat er geen jeugdige aanwas is. De huidige groep vrijwilligers dreigt steeds kleiner te worden. In Huizen is daarom besloten om in navolging van Elburg een groep jeugdigen te vormen, die de beschikking krijgen over een geschikte schuit en spelenderwijs geholpen worden bij het zich eigen maken van alles wat er met en rondom deze schuiten, havens en werkwijzen speelt.

  • Dus de Stichting hoopt dat jullie het stokje van de huidige vrijwilligers Behoud Varend Erfgoed over nemen!
  • Als je Bramzijger wordt, leer je varen op een originele schouw, de HZ 274.
  • Onze Bramzijgers zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud van deze schuit. Je leert dus ook schuren, lakken, tjetten, harpuizen en mogelijk het vervangen van versleten delen.
  • In principe verschilt het varen met een schouw niet zo veel van die met een botter. Dus als je er aan toe bent kun je -wanneer je wilt- door naar onze botters.

Dus ben je tussen de 12 en 18 jaar dan kun je lid worden van de Bramzijgers. Je hoeft niet te kunnen zeilen, dat gaan je mede Bramzijgers en/of wij je leren. Je ouder(s) moet(en) wel vriend zijn van de Stichting Huizer Botters (op dit moment 25 euro per jaar) en zich akkoord verklaren met dat jij Bramzijger wordt.
 

Opgeven voor de Bramzijgers
of gebruik ons contactformulier
 

De praktijklessen op het water vinden in april tot in oktober plaats, afhankelijk van het weer.
Wanneer; dat dienen de Bramzijgers zelf te regelen.

In de wintermaanden gaat de schouw op de helling en is het tijd voor onderhoud van de boot. Ook dat gaan de Bramzijgers in overleg zelf regelen. Natuurlijk houdt de Stichting een oogje in het zeil.

Als stichting zien wij graag dat jij als jeugdlid ook het polo-shirt en de fleece van de Stiching Huizer Botters draagt; voordelig bij ons aan te schaffen. Zwemvesten zijn aanwezig maar degelijke regenkleding moet je zelf meenemen.

Word Bramzijger en zet de traditie van de Huizer Botters voort!

 

 

>>Onze jeugdafdeling "de Bramzijgers"

Wij helpen u graag verder

neem contact op