06 - 44 07 61 88

Historie van de Huizer botters

Historie Huizer Haven

Historie Huizer Haven

Zolang er mensen op de Gooische kust gewoond hebben, is hier gevist. Niet als hobby zoals nu, maar om van te leven. Toch lijkt het erop dat de professionele visvangst pas in de 18e eeuw van de grond kwam. In Huizen was rond 1650 het woningbestand ongeveer 140, een eeuw later stonden er ongeveer 280 huizen. In die eeuw wordt er in de officiële stukken weinig over de visserij aangetroffen, meer over boeren en wevers. Maar de groei van het aantal woningen in Huizen duidt op economische vooruitgang.

Lees meer
HZ 1

HZ 1

HZ1 de "Margot Schaap"

In november 2010 krijgt de stichting Huizer Botters een originele Zuidwalbotter aangeboden. De botter draagt het visserijnummer BU 80 en al snel komt dan ook de vraag of de historie van het schip is na te gaan. Het lijkt een makkelijke opgave, te meer daar in het kabelgat een oude kluiffok wordt gevonden met het visserijmerk HZ 77. Maar het wordt een bijna onmogelijke opgave. Het zoeken naar het visserijverleden van een vaartuig met een historie van meer dan honderd jaar is een moeizame kwestie.Er bestaat geen kadaster of een archief waar je de historie van een schip tevoorschijn tovert. En in dit geval zijn er veel dwaalsporen op basis van onjuiste visserijnummers.Maar met hulp uit Harderwijk en Enkhuizen is de klus toch geklaard.

Lees meer
HZ 45

HZ 45

HZ 45, de " Gebroeders Schaap "

De HZ 45 is in 1892 gebouwd op de werf Gebr Schaap voor de visserman Willem Koeman Jr., neef van de gebroeders Jacob en Hermanus Schaap. Hij betaalde hiervoor fl. 2400 en ging als HZ 209 vissen. In 1911 werd een meer realistische nummerlijst gemaakt en werd de botter als HZ 45 geregistreerd. Onder dit nummer heeft deze bijna 14 meter lange en 4,35 meter brede en rond de twintig ton zware botter ruim vijftig jaar gevist.

Lees meer
HZ 92

HZ 92

HZ 92, "De Westland"

De botter is gebouwd in 1899 op de werf van de Gebroeders Schaap en viste onder HZ 92 met Jan en Pieter van der Poel en later onder zijn schoonzoon Gijsbert Bout. Op 12 april 2013 werd onze vierde botter, de ex BU 39, door burgemeester Fons Hertog tot HZ 92 omgenummerd. Thijs H. Westland, de oudste schoolgaande kleinzoon in de familie Westland, doopte de botter tot "De Westland". Daarmee hebben we een authentieke Huizer botter in onze vloot.

Lees meer
HZ 108

HZ 108

HZ 108, de "Janus Kok"

De HZ 108 is in 1934 gebouwd door de werf J. Kok en Zn voor de visserman B. Porsius uit Durgerdam en ging vissen als RD 25. Het was de allerlaatste voor de visserij in Huizen gebouwde botter. In 1974 kocht de Gemeente Huizen deze botter aan, die nog gerestaureerd werd door Janus Kok zelf en zijn voormalige knecht Piet Westland.

Lees meer
HZ 274

HZ 274

HZ 274, de "Gert Jan Schaap".

De nieuwe jeugdschuit van de Stichting Huizer Botters gedoopt als "Gert Jan Schaap". Deze vissermanschouw is door hem en zijn vrouw aan de Stichting geschonken bij zijn afscheid als bestuurslid. Het doel is een jeugdafdeling op te richten om de toekomst van de Stichting veilig te stellen. Daarmee hebben de jongelui een schuit die ze aan kunnen. Het werken op een botter is te zwaar voor tieners. Maar zo leren ze wel het varen op een manier die op de botters hetzelfde is.

Lees meer

>>De historie van onze botters

Wij helpen u graag verder

neem contact op