HZ 92 zwevend op botterwerf

Op dit moment ligt de Almeerder botter, deAM1, in de werf voor haar jaarlijkse winter onderhoud,  natuurlijk op de “eerste” dan wel gebruikelijke kar of bok.

Afgelopen week werd besloten onze “tweede” kar te gebruiken voor de HZ92. In principe zijn we klaar met het winteronderhoud van de HZ92, maar terug in het water bleek ze op het deken toch iets teveel te lekken, een kleine reparatie en breeuwen zou voldoende moeten zijn dit op te lossen.  Door het inzetten van deze tweede kar of bok kunnen we meerdere klussen tegelijk aan. Buiten, dat wel, maar er kan gewerkt worden.

Helaas ging het afgelopen zaterdag mis. Wat precies de oorzaak is weten we nog niet, maar bij het omhooghalen uit het water liep de kar uit de rails, waardoor deze met botter en al half in het water lag en niet meer voor- of achteruit kon.

De Stichting Huizer Botters zou zichzelf niet zijn door niet in problemen te denken maar in oplossingen. Ook hier zie je weer hoe de betrokken onze vrijwilligers zijn bij het varend erfgoed van Huizen: niet lullen maar poetsen.
Een enorme kraan werd vanuit Amsterdam plus een service wagen vanuit omgeving Utrecht (voor hijsbanden die sterk genoeg waren) naar Huizen gedirigeerd. Een paar uur later was alles geïnstalleerd voor de hijsklus.

Eerst is de kar met botter weer in de rails gezet. Daarna kon de HZ 92  weer hoger op de helling gelierd worden. Vervolgens heeft de kraan de botter opgetild, en zwaaiend over de werf op een geïmproviseerd bed voor het havenkantoor geplaatst.

Direct al werd er schade geconstateerd aan de kielbalk, deze is deels gebroken.
Dinsdag 28  januari is de schade goed bekeken. Het goede nieuws is dat onze technische vrijwilligers de schade kunnen repareren, althans, zodanig repareren dat er in het aankomend seizoen veilig mee gevaren kan worden.

Dit betekent wel dat er in het aankomende winterseizoen er nòg een klus bijkomt aan het groot onderhoud dat voor de HZ92 in de planning staat voor de winter 2019/2020. De lijst was al aanzienlijk en nu de vervanging van de kielbalk erbij komt is deze lijst nog groter en vooral duurder.

Gelukkig kunnen we dit seizoen wel veilig varen, en met elkaar werken aan de inkomsten van de Stichting Huizer Botters voor het onderhoud en behoud van ons varend erfgoed. Hopelijk kunnen we nog wat extra fondsen werven om ook deze tegenvaller op te vangen.

En nogmaals bedankt firma Boer uit Meerkerk en firma Van Dijk uit De Meern voor de hijsklus !
 

>>>>HZ 92 onderhoud 2019

Wij helpen u graag verder

neem contact op