de jeugd heeft de toekomst!

De Bramzijgers

De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters

Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Kom dan bij ons zeilen op de authentieke houten platbodem van de Bramzijgers. Je hoeft niet te kunnen zeilen en niet te kunnen klussen, dat leer je bij ons. Wanneer je lid wordt, is het de bedoeling dat je ouder(s)/verzorger(s) vriend zijn van de Stichting Huizer Botters (op dit moment 25 euro per jaar). 

De training op het water is van april tot en met oktober. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met het weer. In de wintermaanden gaat de schouw op de helling en wordt door jullie het onderhoud gedaan. Natuurlijk houdt de Stichting een oogje in het zeil en wordt de nodige ondersteuning geboden.

Wat je gaat doen:

  • Je leert varen op een originele schouw, de HZ 274 en een echte jeugdbotter, de HZ 3. 
  • Je doet mee aan zeilwedstrijden
  • Je bent mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de schuiten. Je leert dus schuren, lakken, tjetten, harpuizen en mogelijk het vervangen van versleten delen.
  • Het varen op een botter verschilt in principe niet veel van het varen met een schouw of punter. Dus als je dit onder de knie hebt kun je doorstromen naar het bottervaren.

Word Bramzijger en zet de traditie van de Huizer Botters voort!

Of gebruik het contactformulier

Als stichting zien wij graag dat jij als jeugdlid ook het polo-shirt en de fleece van de Stichting Huizer Botters draagt; voordelig bij ons aan te schaffen. Zwemvesten zijn aanwezig maar degelijke regenkleding moet je zelf meenemen.

De Stichting Huizer Botters heeft een specifiek beleid voor de omgang met jongeren, ons Preventie- en integriteitsbeleid

Binnen de wereld van het varend erfgoed valt het op dat vanuit de jeugd geen nieuwe leden komen. Onder andere hierdoor dreigt de groep vrijwilligers steeds kleiner te worden. Op basis van ervaring in Elburg is besloten om een jeugdafdeling te starten die een eigen geschikte authentieke historische zeeschouw varen en onderhouden. Op deze manier is het mogelijk om de jeugd op een actieve manier betrokken te houden met alles wat speelt rondom de geschiedenis van deze schuiten en natuurlijk ook rondom de botters, havens en werkwijze. Op deze manier is het mogelijk om nieuwe jonge leden bij de botters te krijgen en te houden. Zo blijft het varend erfgoed van Huizen bewaard!

Jan de Hartog, een schrijver die ooit in Huizen woonde, bedacht begin 1900 de term ‘Bramzijgertje’ voor een (te) jong bemanningslid op een vissersbotter. Een historische naam die nu gegeven is aan de jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters.