Info huren botter

Alle info voor een onvergetelijke bottertocht

Onze botter huurprijzen als u zelf een botter met bemanning wilt huren zijn:

Prijzen verhuur (incl. BTW) voor het vaarseizoen 2022:

Tocht Tarief
Dagtocht (ca. 8 uur) € 800,-
Dagdeel (ca. 4 uur) € 500,-
Dagdeel/avond (ca. 3 uur)  € 400,-

 

 

 

 

Dagdelen zijn als volgt, in overleg zijn andere tijden mogelijk.

Tocht 3 uur 4 uur
Ochtend van 09:30 tot 12:30 uur van 08:30 tot 12:30 uur
Middag van 14:00 tot 17:00 uur van 13:30 tot 17:30 uur
Avond van 19:00 tot 22:00 uur
Hele dag van 09:00 tot 17:00 uur
Hoe kan ik reserveren?
 • Als u direct wilt reserveren klikt u op deze
  reserveringsknop
  Op de pagina die volgt kiest u het aantal botters dat u wilt reserveren, een dag, middag of avond en een geschikte datum. U krijgt dan een bevestigingsbrief met nadere informatie en een telefoonnummer dat u kunt bellen voor specifieke vragen. Kort daarna volgt de factuur. Ook wordt er contact met u opgenomen met betrekking tot eventuele catering. Een dag voor de afvaart neemt de schipper contact met u op.
 • Als u eerst meer wilt weten over het huren van een botter kijk dan of uw vraag bij Botter huren informatie op deze website staat. Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u een mail sturen naar bottervaren@huizerbotters.nl of maak gebruik van het contactformulier. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.
Kan ik een botter huren zonder bemanning?

Nee, dat is niet mogelijk. We varen onze authentieke botters met grote zorg en kundigheid door een goed door ons opgeleide en ervaren bemanning die instaan voor jouw plezier en veiligheid.

Natuurlijk ben je van harte welkom om te helpen bij zeil zetten, naar de wind zetten van de zeilen, de zwaarden te helpen bedienen en om achter het roer te staan.

Hoe ver kunnen we varen?

Afvaart en doel

Na reservering krijg je een bevestiging van je boeking toegestuurd. Eén of twee dagen voor de tocht neemt jouw schipper contact met je op en met hem maak je vervolgens concrete afspraken over plaats en tijd van vertrek. Tijdens dit gesprek bespreek je ook vast wat je wensen voor de tocht zijn. Afhankelijk van de tijdsduur, het verwachte weer en de wind wordt dan het programma en doel van je tocht bepaald.

De cirkels op de onderstaande kaart geven het maximale bereik van een tocht van respectievelijk 2, 4 en 8 uur aan onder goede, gunstige weersomstandigheden weer.

Maak je gebruik van één van onze vaarsuggesties en ergens aan wilt leggen om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan een museum of kasteel, hou er dan rekening mee dat je dat bezoek dan ter plekke betaald. Het is dus niet in de huurprijs inbegrepen. Wil je een idee krijgen van een (dag)tocht? Bekijk onze vaarsuggesties.

Is er eten en drinken aan boord ?

Eten en drinken

Eten en drinken aan boord verhoogt de gezelligheid natuurlijk aanzienlijk, maar op een langere tocht zelfs een noodzaak. Wij verzorgen graag een ‘kostmand’ voor je.

Een kostmand is een gangbare term uit de vroegere visserij. Vissers bleven vijf dagen of langer op de Zuiderzee en namen dan een kostmand mee gevuld met etenswaren en drinken waar ze het mee moesten doen die week.

Onze kostmanden hebben wel dezelfde naam maar gelukkig niet dezelfde inhoud als toen.

 • Wij hebben diverse mogelijkheden met verschillende prijzen, bekijk de kostmanden
 • Het is ook mogelijk één van de omliggende havenplaatsen aan te doen voor een gastronomische tussenstop, hou er dan wel rekening mee dat je de reservering zelf doet, en betaling zelf voldoet, dit zit niet in de huurprijs inbegrepen.
 • Houd er alsjeblieft ook rekening mee dat de bemanning met eten en drinken graag uw gast is. De bemanning bestaat altijd uit een schipper en maat, en vaak ook een aspirant maat of schipper.
 • Je kunt natuurlijk ook voor je eigen ‘kostmand’ zorgen. Maak dan wel graag gebruik van plastic of kartonnen disposables.
Avond-opstaptochten : is er iets geregeld met eten ?

Wij zorgen voor koffie en thee aan boord. Eten en ander drinken moet je zelf meenemen.
Eénmaal aan boord wordt bij de avondtochten het eten meestal spontaan op de bun uitgestald en met elkaar gedeeld.

En denkt u daarbij ook aan de driekoppige bemanning? Niet zelden komen deze vrijwilligers direct na hun werk naar de Botterwerf gesneld!

Betaal ik minder als ik met 6 pers. wil reserveren?

Nee helaas, je betaalt voor de huur van een botter met een schipper en maten.
Het maximum aantal opstappers is 12*, maar minder kan en mag natuurlijk.

*We houden ons aan de mogelijkheden die ons op dit moment door de overheid worden gegeven !

Hoe zit het met veiligheid ?

Veiligheid

Onze botters voldoen aan de nodige veiligheidseisen.

Een marifoon voor de noodzakelijke verbindingen en weerberichten is aan boord. Het reddings materiaal maakt deel uit van de standaarduitrusting. Aan boord is een ervaren bemanning, die het schip volledig beheerst. Volg altijd de instructies van de bemanning.

Natuurlijk is het leuk als de passagiers ook een handje uitsteken stem dat dan wel af met de bemanning. Wanneer de omstandigheden dat toelaten zal de bemanning je zéker uitnodigen voor activiteiten als zeil zetten en trimmen en de bediening van het roer en zwaarden.

Voordat je van wal steekt zal de schipper je informeren over gang van zaken en de veiligheid aan boord. De bemanning houdt de weersomstandigheden goed in de gaten. Mocht het harder waaien dan windkracht 5 beaufort dan reven we de zeilen, of maken we gebruik van alleen de fok of gaan de zeilen naar beneden. Mocht het voor afvaart te hard waaien dan zal de schipper met je overleggen of de tocht door moet gaan. De schipper is verantwoordelijk voor de algehele veiligheid dus hij beslist.

Aan boord bevinden zich voldoende zwemvesten. De schipper geeft aan wanneer deze gedragen worden.

De Stichting Huizer Botters is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid, hiermee wordt het risico van persoonlijk letsel voor de opvarenden afgedekt. Voor ongevallen en schade aan of verlies van persoonlijke bezittingen is het raadzaam zelf een verzekering af te sluiten.

Welke kleding is handig?

Kleding & schoeisel

Draag makkelijk zittende, comfortabele kleding en schoenen met zachte zolen. Het kan soms fris en wisselvallig zijn op het water. Neem dus kleding mee die tegen regen en kou beschermt. Botters zijn werkschepen, dus uw kleding kan enigszins vuil worden.

Kijk voor vertrek even naar de weersverwachting !

 • Verwacht je regen? Dan een regenjack/pak o.i.d. meenemen. Een paraplu gaat niet werken op een botter
 • Warm weer? Kleed je erop, maar hou er rekening mee dat het op het water frisser aan kan voelen.
 • Veel zon? Op het water verbrand je snel, dus zonnebrand meenemen en aanbrengen met een hoge factor is een dringend advies.
 • Verwacht je kou? Je zit en staat op een botter best wel veel stil. Kleed je desnoods met laagjes aan.
 • Schoeisel: aan boord is het verstandig om makkelijk zittende platte (sport)schoenen te dragen. Hoge hakken gaan je zeker geen plezier opleveren.
 • Neem vooral bij avondtochten iets warms mee, het kan snel afkoelen, ook al is het een warme dag geweest!
Kan ik ook een halve kostmand bestellen?

Ja, dat kan, je betaalt dan echter 60% van de prijs van een “standaard” Kostmand.

Zijn er sanitaire voorzieningen ?

Sanitair
Omdat teruggaan naar het primitieve leven van de vissers soms te ver gaat, zijn er op onze botters voorzieningen als een toilet. Ook is er altijd schoon water op de schuit.

Op dit moment is het gebruik van het toilet uitsluitend voor ‘noodgevallen’ , in lijn met het vaarprotocol Covid-19.