HZ 45: de ”Gebroeders Schaap“

De HZ 45 is in 1892 gebouwd op de werf Gebr Schaap voor de visserman Willem Koeman Jr., neef van de gebroeders Jacob en Hermanus Schaap. Hij betaalde hiervoor fl. 2400 en ging als HZ 209 vissen. In 1911 werd een meer realistische nummerlijst gemaakt en werd de botter als HZ 45 geregistreerd. Onder dit nummer heeft deze bijna 14 meter lange en 4,35 meter brede en rond de twintig ton zware botter ruim vijftig jaar gevist.

Tot 1941 onder schipper Willem Koeman, daarna met zoon Jacob als schipper tot 1953, toen Jacob overleed. Daarna is de botter verkocht aan de werf Nieboer in Spakenburg onder de voorwaarde nooit op zondag te mogen varen.

Deze verkocht de botter voor de pleziervaart aan Jhr. De Jonge, adjudant van Koningin Wilhelmina. In 1971 werd de botter in zeer slechte staat gekocht door Richard Klaver uit Alkmaar. Deze heeft een grondige restauratie uitgevoerd. In 1991 kocht Piet Weissenbach uit Bunschoten de botter.

Pas in 2005 kwam de HZ 45 weer terug in de oude thuishaven. Sindsdien is er een Groot onderhoudsprogramma gerealiseerd om het achterstallig onderhoud weg te werken. De laatste fase is de winter 2008/09 gedaan.

De kromboorden, twee leggers in het vooronder, twee inhouten en vijf gangen aan bakboord voor zijn vervangen. Het hele programma kostte een kleine negentig duizend euro over vier jaar. De uitvoering is gedaan door de werf “De Hoop ” in Workum.

Hierna gaat het onderhoudsprogramma verder op een nivo van zo’n tienduizend euro per jaar. Het blijft tenslotte een onvervangbare oude dame, de HZ 45.

De geschiedenis van de HZ 45 is beschreven in een boekje: ‘DE HZ45 WEER THUIS’, door Dick Schaap.
Het is een uitgave van de Historische Kring Huizen en kost € 5,- U kunt dit boek bestellen door te bellen naar 035 – 525 28 07